Společnosti IXTENT podporuje zrakově postižené sportovce

Praha 1.12.2005 - Společnost IXTENT s.r.o., dodavatel komplexních řešení pro správu dokumentů a jejich obsahu, jako generální sponzor finančně podporuje paralympijský Goalball ČR. Míčový sport pro zrakově postižené sportovce se v ČR hraje v několika úrovních, od žákovských kategorií až po 1. goalballovou IXTENT ligu. Finanční podpora se týká všech domácích soutěží a také reprezentace ČR.

Původně Goalball vznikl vroce 1946 jako jedna z možností rehabilitace ve válce osleplých vojáků. Prvním významným goalballovým turnajem byly Paralympijské hry, konané v roce 1976 v kanadském Torontu. První mistrovství světa se konalo o dva roky později (1978) v Rakousku. Obliba goalballu postupně vzrostla natolik, že dnes je tento sport provozován ve všech regionálních pásmech Mezinárodní asociace zrakově postižených sportovců. Stejný rok 1978 znamenal premiéru goalballu vČeské republice a hraje se na úrovni od 1. goalballové ligy po žákovské turnaje. Mezi největší úspěchy naší reprezentace dosud patří 2. místo na ME v Anglii (1993), 6. místo na Mistrovství světa (1994) a účast na Paralympiádě vAtlantě (1996).

"Obdivuji sílu hráčů překonávat nepřízeň osudu a zapojit se aktivně do života. To si zaslouží poklonu, úctu a podporu", říká Vít Svoboda, ředitel společnosti IXTENT.